Wind Sports - Wind powered action and extreme sports - Kitewing, ice sailing, kite surfing, outdoor, kite boarding, ice kite, skiing...

To ulike vinterseil Skiseil mot Skimbat (1998)

Seiling på snø og is begynner langsomt å bre om seg. Alt for langsomt, mener noen. For dette er gøy! Det morsomste man kan gjøre med ski på bena, og det morsomste man kan gjøre med et seil mellom hendene. Det finnes 4-5 forskjellige konsepter, men (trolig) bare to som har potensial til å komme i allmen bruk her i landet. En februarkveld i år møttes disse to på Vansjø i Østfold.

To konsepter
De to mest allsidige konseptene for vinterseiling på snø og is, er fallskjermseil og vingeseil. Den ene er en krysning mellom en paraglider og en slørespinnaker. Den andre er en krysning mellom en hang-glider og en seilbrett-rigg. Begge gir stor frihet til personlig utfoldelse.

De to som møttes i februar, var en norsk fallskjerm-modell ("SkiSeil Kompakt m/ flaps") og et finsk vingeseil ("Skimbat"). Begge seilerne var erfarne, men bare med sitt eget sitt utstyr. Begge begge var sugne på å se og prøve hverandres løsninger, og på å kappseile litt. Det ble en lærerik kveld.

Ujevn kappseilas
Kappseilasen var fort overstått. "Skimbat" var fullstendig overlegen. Den gikk fortere på slør, og både høyere og fortere på bidevind. Dette hadde mye med vind- og føreforholdene å gjøre.

Vinden var lett og ujevn, så det var tidvis vanskelig å få "fallskjermen" til å holde seg oppe. Vingeseilet har ingen slike problemer. Det har samme aerodynamiske profil, uansett hvor mye det blåser.

Føret var speilblank is. Begge utøverne brukte skøyter. Når markfriksjonen nærmer seg null, vil farten alltid vil øke inntil vindmotstanden er lik drivkraften. I lettvær betyr dette at relativ vind alltid kommer (nesten) rett forfra, uansett hvilken retning man seiler. Dette er ønskeforhold for "Skimbat", og i ytterkant av hva "SkiSeil" er beregnet på.

Ulikt seilareal og vingeprofil
"Skimbat" har knapt 5 m2 duk, men utnytter arealet godt p.g.a. sin avanserte vingeprofil. Løsningen er ypperlig på bidevind og slør, men fungerer dårlig på lens. "SkiSeil" har 11 m2. Arealet kommer først og fremst til sin rett på rom slør og lens, i motbakke og på tungt føre. Jo høyere man går mot vinden med en slik vingeprofil, desto mer sidekrefter blir det. Det blir som å seile bidevind med slørespinnaker: Voldsom kraftutfoldelse, men begrenset framdrift.

Begge kan gå veldig fort
I 10-15 m/sek sann vind gir begge seilene mulighet for å komme opp i 60-80 km/t. Relativ vind vil da ligge opp mot 25-30 m/sek, avhengig av hvor høyt mot vinden man klarer å gå. Begrensningen ligger i marktrykket. Selilene genererer løft. Mye (farts)vind betyr mye løft = lavt marktrykk = ukontrollert avdrift.

I mye vind bruker man alltid Telemark- eller slalåmski, uansett om underlaget er snø eller blank is. Ellers kan man alternere med skøyter og snowboard. Med slalåmski går det også an å seile på vann. Jeg har prøvd det når det har vært mye overvann på isen, og det går utmerket ! Begge seilene gir gode muligheter for trick-hopping.

Ikke særlig tungt eller vanskelig
"SkiSeil" krever litt grunntrening. Logikken er omtrent den samme som spinnakerseiling uten bom. Seilet må følges med øynene, fordi det befinner seg på avstand, i andre enden av en bunt med snorer. "Skimbat" er enklere å betjene. Den kommuniserer direkte med nervesystemet, gjennom armene og hendene som holder i riggen. Den tillater derfor nattseilas.

Vingeseilet har større kontrollmuligheter, og kan tåler derfor mer turbulense. Det er, om nødvendig, 100% stabilt selv ved null grader angrepsvinkel. Fallskjermen er vanskeligere å "nøytralisere": Den er enten "oppe" eller "nede".

Mange nybegynnere tror man må "bære" vingeseilet. Det er bare sant i vindstille. Blåser det over 2-3 m/sek, flyr det av seg selv. Kraften brukes til å styre det og holde det nede. Ikke til å holde det oppe.

Er det farlig ?
På blank is er sporten tilnærmet ufarlig. Faller man i 80 km/t gjør det nøyaktig like vondt som å falle fra stillestående. Men det kribler mer i magen. For øvrig er faremomentene omtrent som i "off piste" alpinsport. Bruk hjelm når det går fort! Løssnø gir problemer med dårlig sikt. Da må man slakke av på farten.

Hvilken er "best" ?
Begge er best, for hver sine forhold.

SkiSeil får plass i en liten sekk, og har derfor overlegen praktisk tilgjengelighet, ute på tur. Den er totalt overlegen på platt lens.

Skimbat er mer effektiv, og gir bedre kontrollmuligher i sterk og/eller ujevn vind, men gjør seg (p.g.a. det lave seilarealet) best enten i flatt lende eller i mye vind.

Jørgen Klaveness